Slovenija je precej hribovita država, od Alpskih vrhov do hribovitega sveta Dolenjske in Štajerskih gričev. Ker je poseljenost precej razvejana, je ogromno domov neizogibno v strmini, majhni in tudi res hudi. Zelo popularni so vikendi v odročnejših krajih, veliko ljudi se tudi preseljuje na podeželje. Če ima hiša ali vikend nekaj vrta in trate, se prej ko slej soočimo s košnjo manjših ali večjih naklonov.

Košnja strmin terenov je od nekdaj mukotrpno opravilo, a sodobna tehnika delo močno olajša. V članku bomo opisali 5 načinov, kako se lotiti košnje strmin, tako za gorske kmetije, lastnike vinogradov, domače uporabnike, še posebej pa tiste, ki se morda s košnjo velikega naklona soočate prvič in ne veste s čim bi se opravila lotili.

Motorna kosa

Včasih je strm travnik kosilo 10 ali več koscev, s klasičnimi kosami, cel dan. Danes pa z zmogljivo motorno koso v pol krajšem času opravi en sam kosec. Kosilnice na nitko so primerne predvsem za nekoliko manjše površine, saj 5-10 kg koso nosimo s telesom in se zato hitro utrudimo.

Nemogoče je popolnoma nadzorovati kot košnje, zato niso tako uporabne na lepo urejenih zelenicah, ker kosijo neenakomerno. Predvsem so uporabne pri močno razraščeni travi, ki se ne kosi redno ali za košnjo robov.

Prednost je, da na kosilno glavo, lahko namestite glavo z nitko, ki je primerna zgolj za travo, ki jo nitka zmelje. Uporabite lahko tudi nožke za odkos cele trave, ki jo lahko pograbite in uporabite na primer za krmo. Zelo uporabna pa so tudi kovinska rezila, ki so namenjena košnji trnja, grmičevja in celo manjših dreves.

Za več urno delo izberite močno motorno koso, s togo kovinsko gredjo, za katero ni nevarnosti, da se pregreje ali zlomi ob obremenitvah. Za strmine so primerne predvsem kose z okroglim ročajem in nahrbtne motorne kose, kjer se teža razporedi na obe rameni in ne zgolj na eno, kot pri bočnih kosah.

Preverite modele kosilnic na nitko primerne za KOŠNJO STRMIN TERENOV

Vrtna kosilnica

Pri košnji lepo urejenih zelenic pod nakloni, je povsem primerna tudi klasična bencinska vrtna kosilnica. Potrebno je le paziti na pravilno izbiro.

Obstajata dva načina košnja, prečno na strmino ali po strmini gor in dol. Logično je, da je prečno košenje naklona mnogo manj obremenjujoče za uporabnika. Pri tem pa je glavna nevarnost nezadostno mazanje motorja. Medtem, ko lahko gor-dol kosite praktično z vsako kosilnico, brez da bi bilo pretirano nevarno za okvaro je za prečno košenje potrebna pravilna izbira motorja. Največje naklone zmorejo motorji znamke Honda, ki imajo specifično postavitev motorne gredi in s tem zagotovijo zadostno mazanje.

Drugi dve opciji varnega prečnega košenja pa sta električna ali baterijska vrtna kosilnica. Elektro motor seveda lahko obrnemo na glavo in bo še vedno deloval. Električne kosilnice so cenejše, a praviloma zelo majhne, zato so primerne predvsem za manjše površine, prav tako smo omejeni z dolžino kabla. Baterijske vrtne kosilnice pridejo tudi v večjih izvedbah, so pa dražje in omejene z avtonomijo baterije.

Pri košnji strmin z vrtno kosilnico je nepogrešljiv tudi kolesni pogon, predvsem je priporočljiv pogon na vsa štiri kolesa. V tej izvedbi so predvsem bencinske, t.i. awd ali 4x4 vrtne kosilnice.

Za več napotkov preberite članek KAKO IZBRATI VRTNO KOSILNICO ali preglejte našo ponudbo VRTNIH KOSILNIC.

Sedežna kosilnica

Sem spadajo vrtni traktorji, riderji in kosilnice z ničelnim obračalnim krogom. Najbolj primerni so riderji, zaradi svojega nizkega težišča in lažje izvedbe s pogonom na vsa štiri kolesa. Pri kosilnicah z ničelnim obračalnim krogom je pogon vedno samo zadaj, velika težava pa je tudi ohranjanje smeri vožnje v strmini, z nekoliko nerodnimi tankovskimi komandami. Klasični vrtni traktorji so zaradi visokega težišča in zelo drage 4x4 izvedbe prav tako neprimerni.

Tudi z riderjem 4x4 je potrebno paziti na maksimalen naklon zaradi zadostnega mazanja motorja. Še večji problem pa je odsotnost varnostnega loka v primeru prevračanja. Ti loki so rezervirani za zgolj za najvišji cenovni razred, zato so sedežne kosilnice morda manj primerne za košnjo naklonov. Najbolj varno je košenje gor-dol in je rezervirano za bolj blage brežine.

Preverite ponudbo RIDER HUSQVARNA

Gorska kosilnica, motokultivator ali dvokolesni traktor

Primernost teh strojev za košnjo brežin se skriva že v imenu, gorska kosilnica. Te kosilnice za res hude strmine so še bolj znane pod imenom »bečeeska«. S tem imenom navadno mislimo na tiste res stare kosilnice, ki so imele zelo široko kosišče in se je dalo montirati sedež. Danes pa so kosilnice BCS ali v zeleni barvi Ferrari, opremljene z mnogimi funkcijami in obstajajo v številnih izvedbah.

Kosilnica, kot pove ime, je namenjena predvsem za košnjo. Gre predvsem smiselno razporejenost komand, postavitev težišča in opcijo razširjenega koloteka, da preprečujemo zdrs. Obstajajo različice z zaporo diferenciala, z motorji z črpalko goriva, da ta ne ugašuje med delovanjem in možnostjo nastavitve komandnih ročic. Montirajo se lahko dvojna kolesa in železna kolesa s špicami za še boljši oprijem. Skratka stroj kosilnica za hude strmine in večja območja z mnogimi rešitvami.

Motokultivatorji ali dvokolesni traktorji so morda nekoliko manj primerni zaradi razporeditve komand in težišča. Z nekaj dodatki pa se lahko povsem približamo uporabnosti gorske kosilnice. To so razširitve koloteka, podaljški za greben, s katerimi premaknemo težišče bolj naprej, prav tako jih lahko opremimo z motorji s črpalko goriva.

Prednost so tudi številni priključki, za različno košnjo. Od greben za odkos cele trave do »heavy duty« mulčerjev.Te kosilnice so predvsem bolj profesionalnim uporabnikom, ali domačim uporabnikom z velikimi površinami, čemur je primerna tudi cena.

Preverite ponudbo GORSKIH KOSILNIC in MOTOKULTIVATORJEV

Robotska košnja strmin?

Prav ste prebrali. Leta 2019 je podjetje Husqvarna na trg lansiralo novo robotsko kosilnico v že tako uspešnem asortimanu. Model Husqvarna Automower 435X AWD je prva robotska kosilnica za strmine na svetu, ki zmore urediti popolno zelenico na naklonih do 70%, kar znese približno 32°. To je strmina, na kateri je že kar težko stati. Preberite več o tej kosilnici z našega TESTA HUSQVARNE 435X AWD

Robotska košnja strmin je primerna za urejene zelenice, brez kamenja, večjih lukenj ali ekstremno zapletenih nasadov, kot so vinogradi. Brez težav pa obvladuje sadovnjake. Poleg tega naprednega modela, tudi ostali zmorejo spodobne naklone. Večina boljših proizvajalcev, kot so Husqvarna, Stihl, Honda, Gardena, Solo by AL-KO, zmorejo naklone od 25-40%, odvisno od modela.

Če niste prepričani, da je robotska košnja za vas, preberite POGOSTA VPRAŠANJA V ZVEZI Z ROBOTSKIMI KOSILNICAMI.

Košnja strmin

Košnja strmih terenov je od nekdaj nadloga, lahko pa si jo olajšate s pravilno izbiro orodja. Od klasičnih kosilnic do popolnoma avtonomne robotske košnje, izbira je vaša. Prihodnost bo gotovo prinesla še več dobrih rešitev, saj imamo ljudje čedalje manj časa. Zimzelena pa bo ostala »košnja« z ovcami ali kozami, izbira je vaša.