Odločili ste se za nakup robotske kosilnice. Napisal bom nekaj napotkov in odgovoril na pogosta v zvezi z nakupom in montažo.


1. Katero robotsko kosilnico naj izberem?

Na trgu je v zadnjih letih poplava robotskih kosilnic. Če želite najboljšo izbiro, kompleten servis in dobavo rezervnih delov, popolno podporo in hitro odzivnost ob težavah, izberite Husqvarna Automower robotsko kosilnico.

2. Odločil sem se za Husqvarna Automower, kateri model naj izberem?

Modeli se razlikujejo glede na površino, ki jo lahko kosijo in glede na dodatno opremo. Najprej ocenite vašo travnato površino in kompleksnost terena. Če imate 800m zelo kompleksno površino, boste potrebovali model, ki kosi do 1500m2, saj bo tisti do 1000m2 trpel veliko obrabo in ne bo nudil rezultata, ki ga želite. Izberite dodatno opremo, ki vam jo dopušča budget.- Z nami se dogovorite za brezplačen ogled, kjer vam mi nudimo popolno svetovanje.

3. Kaj dobim v ceni Automowerja?

Dobite kosilnico, polnilno postajo, pritrdila za polnilno postajo in adapter za napajanje. Cena ne vključuje seta za montažo in montaže.

4. Kako je z montažo?

Montaža, ki jo mi opravimo za vas je izvedena profesionalno, v skladu z vsemi zakonitostmi, ki jih navaja proizvajalec za brezhibno delovanje. Prav tako na montažo dobite garancijo in hitra popravila. Kabel vam položimo v zemljo, tako da ga ne vidite in lahko brezskrbno zračite zelenico.

5. Lahko robotsko kosilnico montiram sam?

Lahko. Ob nakupu dokupite set za montažo, ki mora biti ustrezen vaši kvadraturi. V  instalacijskem setu dobite navodila, konektorje, kabel in pritrdila. Kabel položite po površini zelenice v skladu z navodili.

6. Kaj moram urediti pred montažo?

- Pred montažo mora biti zelenica v urejenem stanju, trava mora razviti močno rušo, sicer vam bo robot razril zelenico.
- Urediti morate priključek 220V v bližini polnilne postaje
- Zelenica mora biti pokošena
- Če želite, da vam kosilnica pokosi tudi robove, morate robove urediti tako, da se lahko kosilnica zapelje čez rob.

7. Ali lahko kosilnica kosi brez kabla?

- Ne. Kosilnico omejimo z neprekinjeno zanko okrog območja, ki ga kosi. Tudi če imate okrog robove in tudi če ima kosilnica vgrajen GPS.

8. Kako ozek prehod zmore kosilnica?

- Odvisno od modela. Model 105 zmore vsaj 3m prehod do dolžine cca 10m. Serija 300 zmore 1 prehod do 1,5m. Seriji 400 in 500 pa 2 oz. 3 prehode širine do 1m.

9. Lahko polnilno postajo skrijem pod streho ali v ozek predel.

Ne. Polnilna postaja mora biti v celoti na zelenici, brez okoliških ovir in najbolje na območju, ki je največje na vaši trati.

10. Ali robot potrebuje vzdrževanje?

- Da. Redno vzdrževanje pripelje do najboljših rezultatov.
- Sem spada redno čiščenje, saj kosilnica kosi zelo majhne delčke travnih bilk, ki pridejo v vsako špranjo.
- Menjava nožev, glede na vašo površino vsaj 1x do 2x na sezono.

11. Ali robot potrebuje servis?

- Da. Redni servis je potreben za dobro delovanje ter preprečevanje večjih in dragih okvar.
- Na servisu zamenjamo vsa tesnila, da zagotavljamo vodotesnost, kosilnico temeljito očistimo, posodobimo programsko opremo za izboljšano delovanje, zamenjamo nožke in preverimo brezhibno delovanje vseh komponent.

12. Kaj se zgodi če mi kosilnico ukradejo?

- Kosilnica je varovana s pin kodo, alarmom, boljši modeli pa tudi s sledenjem GPS, tako je kraja zelo otežena
- Robot je postavljen v vaše območje, tako je neuporaben na drugem območju.
- Če ga tat prinese na katerikoli servis, bo takoj ugotovljeno, da je bil ukraden.
- Naše podjetje ob več 100 montiranih kosilnicah, še ni imelo primera kraje

13. Ali Automower lahko kosi v dežju?

- Da. Kosilnica je vodoodporna in lahko kosi v vsakem vremenu.

14. Mora kosilnica kositi vsak dan?

- Da in ne. Pri montaži se nastava časovnik po katerem poteka košnja. Nastavi se glede na model, površino in kompleksnost terena. Načeloma naj bi kosilnica kosila vsak dan, lahko pa nastavite, da kakšen dan kosi več in kakšen dan izpustite. Dneve lahko izpustite tudi, ko je več dni močnejšega deževja ali ob poletni suši, ko trava raste počasneje.

 15. Ali lahko ena kosilnica kosi več ločenih območij?

- Da. Ena kosilnica lahko kosi več območij, pri tem obstaja dva različna načina. Vedeti pa morate, da boste morali robota prenašati ročno v obeh primerih.
- Prvi način je, da imate več polnilnih postaj in tako več območij, robota potem prenašate iz enega območja v drugega in pri tem spreminjate profil košnje na kosilnici.
- Drugi način je da se območja povežejo z eno zanko, kjer imate polnilno postajo v največjem območju. V manjših območjih pa na robotu izberete profil, kjer kosilnica kosi do izpraznitve baterije.

16. Se kosilnica lahko vozi po tlakovcih ali asfaltu?

- Da. Kosilnica se lahko brez težav vozi po dovoznih poteh, upoštevati morate samo to, da pri prehodu iz trave ni robov.
- Vedeti morate tudi, da bo kosilnica na teh površinah puščala manjšo količino odkošene trave, ter da bo v nekaj letih prišlo do obrabe koles.

17. Imam neravno površino, krtine, storže, veje, otroške igrače...lahko vseeno imam robotsko kosilnico?

- Da. Robotska kosilnica s tem nima težav. Vseeno pa poskrbite za čim bolj očiščeno trato, saj boste tako podaljšali življenjsko dobo rezilom kosilnice. Odpravite pa tudi večje neravnine, kot so luknje, saj obstaja verjetnost, da se kosilnice zakoplje.

18. Travnata površina je na naklonu, kako je s tem?

- Husqvarna Automower glede na model zmore različne naklone. Najmanjši model zmore 25%, večji pa od 40% do celo 70%. Z montažo koles za strmejši teren, pa ta odstotek še povečate. Upoštevati je potrebno le, da mora ta naklon ob žici biti manjši do ničen, saj se lahko kosilnica, zaradi gravitacije, lahko zapelje čez zanko.

19. Kako je z otroci in hišnimi ljubljenčki?

- Vaši hišni ljubljenčki bodo od začetka radovedno opazovali novega prijatelja, sčasoma pa se bodo nanj navadili in ga sploh ne bodo več opazili.
- Kosilnica je varna pred otroci, saj je narejena tako, da ima rob preko katerega je zelo težko z roko priti do nožev. Prav tako se noži ustavijo ob najmanjšem dvigu kosilnice. Vpeti pa so tako, da če vam vseeno uspe priti do nožev, brez da aktivirate varnostni sistem, ne morejo težje poškodovati prstov. Lahko pride do manjših ureznin, zato vseeno opozarjajte svoje otroke, naj ne posegajo v delovanje.

20. Kaj storiti če prekinem zanko?

- Zanka se zelo enostavno popravi. Če smo montažo za vas opravili mi, vam lahko popravilo uredimo takoj. Lahko pa popravljate tudi sami, potrebujete le set za popravilo, ki jo dobite pri nas, odkrijete kje ste prekinili zanko in spojite s kleščami.

21. Kako je z drevesi, igrali in drugimi ovirami?

- Dreves, igral in drugih trdih ovir ni potrebno omejevati, kosilnica se enostavno nasloni in spremeni smer. Potrebno je omejiti vrtove, cvetlične grede, bazene, ki nimajo roba in ribnike.

22. Kako upravljam z robotom?

- Vsaka kosilnica ima uporabniku prijazen meni v slovenščini. Boljši modeli ali kot dodatna oprema pa je možno upravljanje preko aplikacije za telefon ali preko Google Home oziroma Amazon Alexa.

23. Po kakšen vzorcu poteka košnja?

- Kosilnica kosi po naključnem vzorcu, proizvajalec navaja da po sistemu pašnje živali. Iz lastnih izkušenj in dolgoletnih izkušenj z zadovoljnimi strankami vam lahko jamčim, da pokosi sleherno bilko.

24. Kako dolgo kosi, se polni, kako je z baterijo?

- Odvisno od modela. Kosilnice se polnijo nekje od 50min do 75min, kosijo pa od 70min do 135min, bolšji modeli tudi do 260min. Življenjska doba baterije je odvisna od vaše površine, ustreznosti modela in vzdrževanja. V obratovanju imamo tudi kosilnice, ki imajo že preko 5000ur pa še nismo menjali baterije.

25. Kakšna je garancija?

- Osnovna garancija je 2 leti. Ob vsakoletnem servisiranju prvih 5 let, lahko garancijo podaljšate na 5 let.

26. Kako je s prezimovanjem?

- Kosilnico morate napolniti do 100% in jo hraniti nekje na toplem, recimo v garaži.
- Polnilno postajo lahko pustite na trati, s tem da jo zaščitite pred snegom, mora pa biti priklopljena na napajanje. Lahko jo tudi pospravite, pri tem pa zaščitite konektorje, ki ostanejo zunaj.
- Automower lahko prinesete tudi k nam na prezimovanje, kjer vse potrebno mi opravimo namesto vas.

Preberite več o prezimovanju: Prezimovanje robotske kosilnice

27. Kakšna je življenjska doba kosilnice?

- Naše podjetje robote aktivno montira že od leta 2008 in ti roboti v večini še vedno delujejo

28. Ali lahko ob nakupu popolnoma pozabim na košnjo?

- Da in ne. V primeru, da ste svojo parcelo popolnoma prilagodili košnji z robotsko kosilnico, lahko popolnoma pozabite na košnjo.
- V večini primerov gre za obstoječe parcele, ki niso prilagojene. Po navadi lahko uredimo območje tako, da pokosi od 90% do 99% zelenice. Robovi bodo ostajali ob škarpah, ograjah, drevesih, bazenih, gredah ipd. Povsod, kjer kosilnice ne more zapeljati čez rob zanke.

29. Kaj pomeni lučka na polnilni postaji?

- Da kosilnica deluje pravilno, mora vedno svetiti zelena lučka.
- Lučka sveti modro, pokritost s signalom šibka, morda bo potrebno popraviti montažo.
- Modra lučka utripa. Pomeni, da imate prekinjeno zanko.
- Sveti rdeča ali rumena lučka, kontaktirajte prodajalca, gre za okvaro na postaji ali kosilnici.

30. Kosilnica se ne premika, zakaj ne?

Lahko gre za več različnih težav, najpogostejše so:

- imate prekinjeno zanko, preverite lučko na polnilni postaji
- imate prazno baterijo, kosilnica ni pravočasno našla postaje, potrebno je popraviti montažo
- imate okvarjeno baterijo
- postaja nima napajanja
- spreminjali ste časovnik
- kosilnica je izven časovnika
- kosilnica je zapeljala izven delovnega območja
- gre za druge vrste okvaro
- kosilnica je bila dvignjena
- niste aktivirali košnje
- po posodobitvi ali spreminjanju nekaterih nastavitev niste sinhronizirali zanke

Za druga vprašanja in težave v zvezi z robotskimi kosilnicami nas pokličite, radi vam bomo pomagali!