Podjetje Husqvarna je eno vodilnih svetovnih razvijalcev in proizvajalcev motornih žag. Ena najbolj priljubljenih znamk motornih žag je z razvojem le-teh pričelo leta 1959 na švedskem. Husqvarna se je takoj zavihtela med najboljše proizvajalce, kjer je trdno zasidrana še danes. Od legendarnih modelov 90, 65 in 61, do danes najbolj priljubljenih modelov 550 XP, 560XP in 562 XP.

Zgodovina

Husqvarna je na trg motornih žag vstopila leta 1959 z modelom 90. Vstopni model je bil takoj uspešnica, saj je proizvedel precej manj hrupa kot konkurenčni proizvodi. Naslednja prelomnica je prišla 1966, z modelom 65, ki je pomenil izboljšano ergonomijo, kar je glavna prednost tudi modernih motornih žag Husqvarna. Leta 1969 je Husqvarna izdala model 180, ki je že bil vzmeten in zelo zmanjšal vibracije. 1975 je izšel model 162, ki je bil prvi z avtomatsko zavoro in je pomenil izboljšano varnost gozdarjev. Sledilo je še več uspešnih modelov, od prvih modelov XP leta 1989, do modernih motornih žag 346 XP leta 1999.

Husqvarna je takoj postala vodilni proizvajalcev žag in je tudi danes poznana tako med hobi, kot med profesionalnimi gozdarji. Razlog pa so moderne, izjemno ergonomske motorne žage s sodobno tehnologijo, ki uporabniku omogoča hitro in varno delo.

 

 

Tehnologija

Kot že omenjeno, Husqvarna proizvaja najbolj napredne motorne žage na svetu. V svoje produkte vključujejo moderno tehnologijo, kompleksne materiale in izvirne rešitve. Za te rešitve imajo tudi svoja poimenovanja, ki so marketinškega pomena, a profesionalci jih dobro poznajo. Kaj pa tisti, ki jih ne? Kaj pomenijo AutoTune, AirInjection, RevBoost...?

AutoTune

AutoTune je elektronsko uravnavan uplinjač. Husqvarna z AutoTune sistemom opremlja linijo svojih profesionalnih motornih žag, ki nosijo oznako XP. AutoTune sistem vedno poskrbi za idealno mešanico goriva. Mešanico prilagaja glede na zunanje parametre, kot so temperatura, nadmorska višina in vlažnost. Prav tako uravnava ostale sisteme, kot so količina zajema zraka in pretok goriva, ki se lahko zmanjšata pri umazanih motornih žagah. Opremljen je z računalniškim čipom in senzorji, ki te parametre zaznavajo in prilagodijo količino zraka in goriva tako, da žaga optimalno deluje.

Sistem AutoTune torej skrbi za vedno popolno mešanico goriva in zraka, kar pomeni optimalno delovanje vaše motorne žage Husqvarna.

Več lahko preberete tudi v našem članku ELEKTRONSKI UPLINJAČ.

AirInjection

AirInjetcion je sistem za čiščenje zračnega toka, že preden ta pride do zračnega filtra motorne žage. Zrak vsesajo lopatice na magnetu zaganjača in ga s pomočjo centrifugalne sile močno zavrtinčijo. Tako se nečistoče, kot so žagovina in delčki listja prilepijo ob steno ohišja in v mnogo manjši količini pridejo do reber cilindra in zračnega filtra.

Čista rebra cilindra pomenijo mnogo boljše hlajenje motorne žage in zmanjšajo potrebo po čiščenju. Enako je z zračnim filtrom, kjer izboljšamo zajem čistega zraka, kar pomeni manj čiščenja in manj obremenjen uplinjač.

Husqvarna AirInjetcion je eden glavnih sistemov, ki omogoča dolg delovni interval in daljšo življenjsko dobo motorne žage Husqvarna.

 

 

 

RevBoost

RevBoost je tehnologija, ki pride v poštev predvsem pri kleščenju in pri začetku žaganja. Je okrajšava za revolution boost, kar v slovenščini pomeni povečanje obratov. Deluje tako, da ob pritisku na petelina, blokada obratov dovoli 2000 obratov več. Kar pomeni, da imamo sekundo ali dve po pritisku, na voljo več moči.

Uporabljamo jo torej pri obrezovanju vej, podiranju grmovja ali v prvotnem rezu v deblo, da žaga ne obstane. Najbolj pride do izraza tako, da z motorno žago takoj po pritisku na petelina zarežemo v les in tako maksimalno izkoristimo motorno žago Husqvarna opremljeno z RevBoost tehnologijo.

 

 

 

 

X-Torq

Večina motornih žag Husqvarna je opremljenih z X-Torq motorji, poglejmo torej kako delujejo in zakaj so boljši od ostalih. Ob pomiku bata navzgor, motor vsesa svež zrak v posebno komoro in ga ob pomiku navzdol potisne v izgorevalno komoro.  S tem izgorevalno komoro očisti neizgorelega goriva in saj. Takoj za čistim zrakom v izgorevalno komoro pride optimalna mešanica zraka in goriva, brez ostankov prejšnjega cikla. Za lažjo predstavo poglejte VIDEO.

Sistem Husqvarna X-Torq omogoča boljše izgorevanje in s tem zmanjša emisije v okolje. Prav tako za do 20% izboljša porabo goriva, s čimer boste prihranili denar. Motorne žage Husqvarna so zato čistejše in bolj ekonomične od konkurenčnih proizvajalcev.

 

 

 

SmartStart

SmartStart ali pametni zagon  je sistem, ki močno olajša zagon motorne žage Husqvarna. Večina modelov je z njim opremljena serijsko. Enostavno povedano je zaganjač oblikovan tako, da po navedbah Husqvarne, olajša poteg zagona za kar do 40%. To pomeni, da motorno žago Husqvarna lahko zaženete tudi, ko ste že nekoliko utrujeni in so primerne tudi za ženske.

Poleg SmartStart sistema, Husqvarna ponuja še dve drugi rešitvi za še bolj olajšan zagon. To sta dekompresijski ventil, s katerim sprostimo pritisk v motorju in ob zagonu ne rabimo premagati kompresije. Pomembno pa je tudi samodejno povratno čok stikalo, ki ob pravilni uporabi zelo poenostavi zagon motorne žage.

 

 

 

LowVib

Husqvarna LowVib je okrajšava za low vibrations, kar pomeni nizki tresljaji. Sistem je prisoten praktično pri vseh motornih žagah in vseh znamkah, nekateri so boljši, drugi slabši. Husqvarnin sistem je med boljšimi na trgu, saj s svojimi inovativnimi blažilci tresljajev zagotavljajo najnižje stopnje tresljajev na trgu za primerljive modele.

Zmanjšanje tresljajev je ena najpomembnejših funkcij motornih žag, saj močno vplivajo na uporabnika. Pred vpeljavo teh sistemov so gozdarji v nekaj letih dela praktično izgubili fino motoriko v prstih. Danes temu ni več tako, sploh če uporabljate še primerne in kvalitetne rokavice. S sistemom LowVib, motorne žage Husqvarna poskrbijo za uporabnika in omogočajo varno delo.

 

 

 

 

 

Ostale tehnologije in funckije

  • magnezijevo ohišje - visokotehnološka magnezijeva zlitina, ki se uporablja za ohišja profesionalnih motornih žag Husqvarna, poskrbi za nizko težo in vseeno zagotavlja robustnost
  • izjemna ergonomija - glavno vodilo motornih žag Husqvarna je ergonomija in prijaznost do uporabnika, zato ostaja prva izbira slovenskih gozdarjev
  • integrirane matice - matic ne morete izgubiti, saj so pritrjene na pokrov, tudi ko so odvijačene
  • pokrovčki rezervoarjev s poklopom - pokrovčke lahko odvijete z roko tudi, ko so močno zategnjeni
  • doživljenjske podiralne oznake - oznake so izjemno vzdržljive in jih je praktično nemogoče izbrisati
  • indikatorji tekočin - vedno lahko preverite nivo tekočin v motorni žagi
  • hitro snemljiv zračni filter - filter hitro odstranimo in namestimo, kar omogoča lažje in večkratno čiščenje
  • stransko napenjanje verige - dostopno in hitro napenjanje od strani
  • hitro snemljiv pokrov motorja - pokrov snamemo in namestimo v nekaj sekundah, kar močno olajša dostop

Husqvarna Slovenija

Husqvarna je v samostojni Sloveniji prisotna od samega začetka. Naše podjetje je bilo eno prvih, ki je švedske motorne žage začelo uvažati v Slovenijo. Še vedno je na trgu ogromno tedanjih modelov, kot sta modela 61 in 65. Sledila sta priljubljena modela 372 XP in 357 XP, po katerih povprašujete še danes. Kateri pa so najbolj priljubljeni in najbolj uporabni modeli na slovenskem trgu danes?

Motorna žaga Husqvarna 550 XP

Pri omembi najbolj priljubljenih modelov pri nas, ne moremo mimo motorne žage Husqvarna 550 XP. Ta motorna žaga se danes prodaja z oznako Mark II, saj je bila pred kratkim prenovljena. Gre za najbolj prodajano profesionalno motorno žago v sloveniji.

Motorna žaga Husqvarna 550XP Mark II je opremljena z vsemi najnovejšimi tehnologijami in je vsestranska profesionalna motorna žaga. Odlično razmerje med močjo in težo pomeni dolg delovni interval. Najbolj primerna je za kleščenje ali podiranje majhnih do srednje velikih dreves.

Gre za 50-kubično motorno žago z 4 konjskimi močmi in maso 5,3 kg. Serijsko je opremljena z 38 cm mečem in verigo koraka 0.325, z utorom 1,3 mm. Nanjo lahko namestimo tudi 45 cm, na voljo je tudi v različici XP'G, kar pomeni gretje ročaja.

 

Motorna žaga Husqvarna 560 XP

Naslednji je model 560 XP, ki ga dopolnjuje 562 XP. Razlika med motornima žagama je tip veriga in povečan zračni filter na modelu 562 XP. Korak verige pri prvem je 0.325 pri drugem pa 3/8.

Motorna žaga je vsestranska, namenjena podiranju in prežagovanju tudi večjih dreves. Opremljena je z vsemi sodobnimi tehnologijami, ki jih ponuja Husqvarna. Odlično razmerje med težo in močjo ter moderni materiali poskrbijo za dolg delovni interval in zanesljivost, ki ju cenijo profesionalni gozdarji.

60-kubična motorna žaga Husqvarna 560XP je s 4,7 konji in 5,6 kg izjemno vsestranski stroj. Serijsko opremljena z mečem 45cm z možnostjo tudi daljšega meča. Veriga koraka 0.325 in utora 1,5 mm oziroma 3/8 z 1,5 mm utorom pri 562 XP. Oba modela sta na voljo tudi v različici XP'G.

 

Motorna žaga Husqvarna 450 II

Za najbolj popularnima modeloma profesionalnih motornih žag Husqvarna, preidemo k hobi uporabnikom. Kar še vedno lahko pomeni pogosto uporabo, a ne vsak dan po 8 ur.

Motorna žaga Husqvarna 450 II je naslednja generacija tega priljubljenega modela. Vključenih ima mnogo funkcij profesionalnih žag, a z manj moči, ki je hobi uporabnik ne potrebuje. Prav tako magnezijevo zlitino ohišja, zamenja kompozit, kar pomeni krajši delovni interval.

Sistemi SmartStart, X-Torq, AirInjection, pokrovčki s preklopom, indikator rezervoarja, lahko snemljiv pokrov motorja, stransko napenjanje verige, so profi funkcije vključene v žago 450. 50-kubična žaga, s 3,2 konjema in 4,9 kg bo zadovoljila vsakega občasnega uporabnika. Serijsko je opremljena z 38 cm mečem in verigo 0.325 z utorom 1,3 mm.

VIDEO PREDSTAVITEV

 

Baterijska motorna žaga?

Ko omenjamo motorne žage Husqvarna, ne moremo mimo njihovih baterijskih motornih žag. Baterijski stroji so v zadnjih letih postali primerljivi z bencinskimi v mnogih segmentih. Prav Husqvarna je eden vodilnih proizvajalcev na tem področju.

Paradna konja v baterijskem segmentu sta modela 540iXP in 535iXP, ki sta po moči primerljiva s 30 oziroma 40 kubičnimi bencinskimi žagami. Z obema žaga že lahko podiramo manjša drevesa, obrezujemo veje ali prežagujemo. Avtonomija z ustrezno baterijo pa se giblje med 1h in 2h za vstavljivo baterijo, pa vse do celega dne z nahrbtno baterijo. Oba modela sta na voljo tudi v enoročni, arboristični različici.

Husqvarna svojo profesionalno linijo motornih žag seveda dopolnjuje tudi s stroji za manj zahtevne uporabnike. Od vstopnega modela 120i, pa do modelov 330i in 340i, s katerimi že lahko opravimo vsako delo v sadovnjaku ali okrog hiše. Z izborom baterij dobimo razpon delovanja za različna dela od 15min pa do nekaj ur. Kar pa je pri baterijskem sistemu najboljše? Ko enkrat kupimo motorno žago z baterijo, lahko to baterijo uporabimo za celo paleto strojev.

Pihalniki za listje, kosilnice na nitko, vrtne kosilnice, škarje za živo mejo, višinski obrezovalniki... Ta zeleni segment že predstavlja zmogljivo alternativo bencinsko gnanim strojem in čeprav jih morda nikoli ne bo povsem nadomestil, bo v bližnji prihodnosti zavzel veliko večino trga, Husqvarna pa bo ostala eden vodilnih proizvajalcev.

Motorne žage Husqvarna

Če se ukvarjate z lesom, imate nekaj dreves ali ste kadarkoli imeli v rokah motorno žago, je velika verjetnost, da je bila znamke Husqvarna, če ne, pa ste sigurno slišali zanjo. Nezgrešljiva živo oranžna motorna žaga je simbol učinkovitosti, ergonomije in kakovosti tako pri profesionalnih gozdarjih kot pri domačih uporabnikih. Poleg motornih žag  pa ponujajo široko paleto strojev za urejanje okolice, kjer se prepletata tradicija in prihodnost.