Na trgu obstaja že malo morje različnih proizvajalcev robotskih kosilnic in prav vsi imajo tudi svojo omejevalno žico. Naše podjetje se ukvarja zgolj z boljšimi robotskimi kosilnicami, za katere lahko jamčimo odlično avtonomijo in servisno podporo. Prav pri kasnejši podpori pa eden izmed problemov močno izstopa, to so težave z omejevalno žico!  Eden pomembnejših vidikov montaže robotske kosilnice, kateregakoli proizvajalca, je pravilen izbor omejevalne žice. Katere omejevalne žice uporabljamo mi, po več kot 15 letih izkušenj in več kot 1000 montiranih robotskih kosilnicah in katera je po našem mnenju najboljša?

Izbor omejevalne žice

Cenejši proizvajalci robotskih kosilnic v večini priložijo omejevalno žico k robotu in je ni potrebno posebej dokupiti. S to žico ni popolnoma nič narobe, lahko jo montirate in bo delovala dokler bo. Lahko celo nekaj let, imamo pa primere, ko deluje zgolj nekaj dni. Razlog? Vsaka robotska kosilnica za delovanje potrebuje sklenjen signal, ki teče po omejevalni žici. Takoj, ko signala ni, robot ne bo deloval. Priložene žice so narejene iz poceni, slabših materialov in dovolj je že manjši kamenček, da prebije plašč žice in je veselja konec. Pri boljših proizvajalcih se žica prodaja ločeno, prav zaradi pravilnega izbora. Kaj pa so parametri?

Lokacija zelenice

Eden glavnih, če ne glavni dejavnik pri težavah z omejevalno žico so živali. Prav ste prebrali, miši, podgane, rovke in predvsem voluharji so glavni sovražniki omejevalne žice. Če torej živite na podeželju, vaša parcela pa meji na gozd, travnik ali njivo, se boste s to težavo zagotovo srečali, zato je pomembno, da izberete močnejšo žico.

Velikost zelenice

Vsaka robotska kosilnica ima zgornjo omejitev dolžine žice. Je pa ta dolžina variabilna glede na kvaliteto žice. Slabša žica bo slabše prevajala signal, boljša je zato lahko daljša pa bo robot še vedno brezhibno deloval.

Način montaže

V grobem obstajata dva načina montaže, v zemljo ali po površini trate. Vsak način ima svoje prednosti in slabosti, a se večina raje poslužuje polaganja v zemljo. Omejevalna žica položena v zemljo je bolje zaščitena pred mehanskimi poškodbami, brez skrbi robove kosite z nitko, zaščitena je tudi pred soncem, ki možno poškoduje ovojnico. Slabost polaganja v zemljo je ta, da ne veste kje točno se žica nahaja. Za polaganja po površini je zato bolj primerna močna žica, ki je odpornejša na dejavnike, ki jo lahko doletijo.

Katere omejevalne žice za robotske kosilnice uporabljamo mi?

Kot rečeno, naše podjetje uporablja zgolj žice preverjenih proizvajalcev. Za hiše v mestih, atrije in vrstne hiše največ uporabljamo 2,7mm ali 3,4mm Husqvarna omejevalno žico. V teh primerih skoraj ni nevarnosti za živali, zato žica zdrži dolga leta brez težav. Za gozdna področja, kjer je dosti korenin in tudi živali, se omejevalna žica polaga po površini, tu uporabljamo debelejše kable Husqvarna 5,5mm ali AutoMow 3,8mm. Ker smo locirani v Savinjski dolini pa je največ samostojnih hiš, ki vsaj po enem robu meji na gozd, travnik ali njivo. Tu največ montiramo v zemljo in sicer omejevalno žico Husqvarna 3,4mm AutoMow 3,4mm ali AutoMow 3,8mm, odvisno od posameznega primera.

Preverite v naši trgovino: Instalcijski material

Vse te žice odlično prenašajo signal in so lahko zelo dolge. Imamo tudi montaže, kjer je več kot 1000m omejevalne žica za samo eno robotsko kosilnico. Razlikujejo se po kvaliteti ovojnice, ki jo prilagodimo potrebam stranke glede na lokacijo in velikost zelenice, ter način polaganja.

Katera omejevalna žica za robotske kosilnice je po našem mnenju najboljša?

Kot omenjeno prihaja največ težav z robotskimi kosilnicami iz naslova omejevalne žice. Zato smo vedno iskali najboljše rešitve, saj ne samo, da ste stranke bolj zadovoljne, tudi mi imamo veliko manj dela s popravili žice. Ta popravila vzamejo veliko časa in nikoli za opravljeno storitev ne dobimo poplačanih delovnih ur.

Primer: Stranka pokliče, da ima prekinjeno žico in prekinitve ne najde sama. Po pregledu ugotovimo, da napake ni mogoče najti vizualno. Pričnemo iskati z instrumenti, a ker je prekinitev povzročila miš, ki je nagrizla ovojnico in je ta prekinitev zelo majhna, je tudi z instrumenti ne najdemo. Začnemo z zadnjo iskalno metodo. Žico prepolovimo z novo napeljavo in preverimo katera stran deluje. To ponavljamo dokler ne zreduciramo na cca 50-100m odsek, kjer je prekinitev. Odsek komplet zamenjamo. Torej porabili smo 2h časa, dva delavca 4h + delovna ura stroja in potni stroški. Zamenjali smo 50m žice, za kar smo potrebovali 10min. Koliko mislite, da storitev stane? 50-100€. Kaj če niste izbrali prave žice in se vam to zgodi 2-3x na leto? Za obe strani je izjemno pomembna pravilna izbira.

Katera žica ja torej najboljša? Gledano na vse parametre je za nas to omejevalna žica AutoMow 3,8mm Premium Safety cable. Ta žica je edina na trgu, ki ima v ovojnici snov, ki odganja glodavca. Je zelo odporna na ugrize in poškodbe z vrtnih orodjem. Danski proizvajalec da na žico kar 10 letno garancijo. Žica je prevlečena z močno odporno gumo, spodaj se skriva jeklena mrežica, šele znotraj tega pa se nahaja klasična omejevalna žica. Nudi tudi odlične lastnosti prevajanja signala. Poglejte tudi VIDEO

Preverite ponudbo: Instalacijski material