Elektronski uplinjači so na motornih žagah prisotni že skoraj desetletje. Vse se je začelo s Husqvarnino serijo 500 in njihovim AutoTune uplinjačem. Kmalu je sledil tudi Stihl s svojim M-Tronicom.

Težave

Tehnologija je pomenila precejšen napredek, je pa imale velike porodne težave. Husqvarna je uplinjače na trg spustila prehitro, kar smo občutili predvsem trgovci, ki smo se ukvarjali z množičnimi reklamacijami. Ogromno strank je zamenjalo svoje trgovce ali presedlalo na Stihl. Husqvarna bi takrat morala narediti odpoklic in popraviti napako. Tega niso storili, kar se pozna še danes. Nosijo pa le polovično odgovornost, saj so žage z novimi uplinjači bile bolj občutljive na umazanijo, pravilno mešanico goriva in način uporabe. Uporabniki so bili vajeni težkih, robustnih žag, s katerimi lahko počneš kar želiš, s čimer se novejše žage niso strinjale. Je pa to problem še danes.

Prednosti

Tako M-Tronic kot AutoTune imata enak koncept. Uplinjač s pomočjo zunanjih senzorjev ustvari popolno mešanico goriva in zraka, ne glede na zunanje vplive. Sistem prilagaja vbrizg glede na nadmorsko višino na kateri delamo, zunanjo temperaturo, zračni tlak in različna goriva, ki se pojavljajo na trgu. S tem ima motorna žaga vedno zagotovljeno optimalno delovanje, kar pomeni lažje, bolj udobno delo z manj pavzami. Vse skupaj pa pomeni več kubičnih metrov lesa.

Žage Husqvarna

Husqvarna namešča AutoTune na vse žage serije 500, razen baterijskih. Gre za profesionalne modele 50, 60 in 70 kubičnih žag (550XP, 560XP, 562XP, 572XP) ter za pol-profesionalne 50, 60 in 70 kubične žage (545, 555, 565). Elektronski uplinjač so namestili tudi na arboristično žago T540XP ter na motorno koso 545RXT.

Žage Stihl

Stihl je svoj M-Tronic namestil na motorne žage za profesionalne žage vseh razredov, torej 40, 50, 60 in 70 kubičnih metrov (MS241, MS261, MS362, MS462, MS661). Najdemo jih tudi na žagi za nego drevja MS201, na reševalni žagi MS462R ter na profesionalnih motornih kosah FS360 in FS460.

Preverite ponudbo profesionalnih žag z elektronskimi uplinjači: https://www.duseti.si/trgovina/gozd/motorne-zage/bencinske-motorne-zage?namen_uporabe=25

Žage brez uplinjača?

Gre torej za sistem, ki profesionalnemu uporabniku olajša delo in poveča njegovo učinkovitost. Izgleda pa, da se ta tehnologija ne bo obdržala dolgo. Tokrat prednjači Stihl, ki je na trg že dal svoj najnovejši izdelek, revolucionarni Stihl 500i. Gre za prvo žago na svetu z elektronskim krmiljenjem vbrizga goriva, kar pomeni da žaga sploh nima uplinjača. Poleg tega ima ta stroj najboljše razmerje med težo in močjo na trgu. Glede na težave, ki jih je imel elektronski uplinjač, bo čas pokazal kako se bo žaga obnesla brez uplinjača.

Glede na to, da je še vedno ogromno skeptikov glede novih tehnologij, sploh na Slovenskem tržišču pa vsi proizvajalci še vedno nudijo "stare" žage, s klasičnimi uplinjači. Stihl še vedno nudi vse najnovejše žage, s klasičnimi uplinjači. Husqvarna pa ima v ponudbi še modele 346XP, 372XP ter 365.
Več o motornih žagah Husqvarna preberite na njihovi strani husqvarna.si ali nas kontaktirajte.