Ker se sezona košnje zaključuje, je večina že pospravila vrtne kosilnice. Te, razen običajnega servisa, ne zahtevajo nič drugega kot streho na glavo med prezimovanjem. Kako pa je s prezimovanjem robotske kosilnice?

Robotska kosilnica

Vašega najboljšega prijatelja pri urejenju popolne zelenice, si lahko predstavljate kot računalnik na kolesih. Pred zunanjimi vplivi ga sicer ščiti dokaj robustno ohišje, ki preprečuje vdor umazanije in vlage, ne pa tudi nizkih temperatur. Prav nizke temperature so največji sovražnik predvsem baterije. Zato robota nikakor ne smete pustiti zunaj na mrazu. Ne zadostuje niti prezimovanje v neogrevanih garažah ali vrtnih utah.

Za dolgo življenjsko dobo baterij svetujemo, da kosilnico hranite na sobni temperaturi nekje v hiši. Lahko tudi v kletnih prostorih, kjer temperatura na pade pod 15 stopinj celzija. Še pred hrambo pa je potrebno popolnoma napolniti baterije. Priporočamo tudi, da baterije enkrat med zimovanjem napolnite, sploh po nekaj letih uporabe, ko začne kapaciteta padati. Zavedamo se, da se nekateri želite izogniti tudi temu opravilu ali enostavno nimate prostora zato vam v našem podjetju nudimo tudi prezimovanje.

Poleg pravilnega prezimovanja je potrebno tudi servisirati. Vaš računalnik ali mobilni telefon se stalno posodabja, da zagotavlja optimalno delovanje in izboljšave na programski opremo. Enako je z robotsko kosilnico. Proizvajalec stalno posodablja programsko opremo in skrbi, da so roboti vsak dan boljši. A ker kosilnica ni povezana z internetom, se te posodobitve uredijo na rednem servisu.

Polega tega se kosilnica temeljito očisti, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo vseh senzorjev in motorčkov, ki se nahajajo zunaj ohišja. "Možgani", ki se nahajajo znotraj ohišja pa so zaščiteni s tesnili, ki preprečujejo vdor nečistoč in vode. Ta tesnila sčasoma izgubijo svojo prvotno obliko in sestavo, zato jih je potrebno redno menjati. Tudi za to poskrbimo na rednem servisu.

Redni servis je najbolje opraviti po končani letni košnji oziroma v zimskem času, saj je spomladi naval servisov, kar pomeni, da se ustvari čakalna vrsta. Za optimalno delovanje in dolgo življenjsko dobo torej svetujemo vsakoletni servis s storitvijo prezimovanja pri nas.

Polnilna postaja

Poleg pravilnega prezimovanja robotske kosilnice, so potrebni posebni ukrepi tudi pri polnilni postaji. Le ta je manj občutljiva na vremenske vplive kot robot, saj ne vsebuje baterij in ima manj elektronskih komponent. Te pa so vseeno prisotne, zato je potrebno poskrbeti tudi zanje. Najbolje boste za postajo poskrbeli, če jo, skupaj z robotom, prezimite nekje na toplem. Tako lahko robota tudi enkrat med zimo priklopite in napolnite baterijo. Prav tako odstranite polnilno postajo in jo prinesete zraven z robotom in adapterjem, če želite prezimiti robota pri nas.

Postajo lahko sicer pustite tudi nameščeno zunaj. Pri tem potrebno upoštevati določene ukrepe. Zaščititi morate stolp postaje, najbolje z nekaj izolacije in vrečo, da ta ne bo v snegu. Postaja mora biti vedno priklopljena na elektriko, saj to preprečuje, da bi električne komponente v njej zamrznile. Tudi adapter mora biti zaščiten pred zimo. Za najdaljšo življenjsko dobo sicer ta ničin prezimovanja odsvetujemo.

Povzetek

Za najboljše rezultate in dolgo življenjsko dobo priporočamo:

1. Pred zimovanjem popolnoma napolnite baterijo
2. Shranite na sobni temperaturi oz. nekje na suhem pri vsaj 15°C
3. Odstranite tudi postajo in prezimujte skupaj z robotom
4. Med zimovanje enkrat napolnite oz. preverite stanje baterije
5. Po odstranitvi postaje, zaščitite konce kablov oz. adapterje
6. Redno servisirajte in čistite robota
7. Izognite se vsem težavam, vprašanjem in napakam in prezimujte pri nas