Test - Robotska kosilnica Husqvarna Automower 435X AWD

Husqvarna je kot vodilni proizvajalec strojev za robotsko košnjo na svetu, prva zaplula v avtonomno košnjo strmin. S popolnoma novo platformo in 4-kolesnim pogonom predstavljajo inovativen produkt, ki zmore košnjo na strminah do 70%. Novo robotsko kosilnico za strmine smo pred prvo montažo lansko leto temeljito stestirali.

Automower 435X AWD

Kot je razvidno iz imena je to kosilnica visokega razreda serije 400 in zmore do 3500 kvadratnih metrov. Oznaka X pomeni dodatno opremo, kot so luči in povezljivost z aplikacijo Automower Connect, preko katere lahko popolnoma upravljate vašega robota. AWD pa v prevodu »All Wheel Drive« pomeni pogon na vsa kolesa.

Območje

Husqvarna trdi, da novi Automower zmore do 3500m2, na katerem se nahajajo strmine do 70%, kar znaša 32o. Pri našem testu, se je to pokazalo za resnično a smo ugotovili, da mora biti v strminah nad 50% teren lepo urejen, brez lukenj, sicer lahko pride do napak v delovanju. Gre pa zato, da lahko luknja kosilnico momentalno dvigne in s tem senzor zazna prevelik kot, robot se posledično ustavi.

Robotska kosilnica z enim polnenjem pokosi do 146 m2 v cca 100min, potem pa ga hitra polnilna postaja napolni v samo 30min. To pomeni, da lahko opazno zmanjšate čas delovanja na urniku. Gre za povprečne čase, ki lahko variirajo.

Način košnje

Poleg klasične košnje pri sledenju in razdelitvi območja z mejnimi in vodilnimi kabli, novi Automower kosi tudi s pomočjo GPS navigacije. Tu je že prisotna umetna intiligenca, saj si robot sčasoma izriše celotno območje in si zapomni, kje že dlje časa ni kosil. Kot pri ostalih modelih  je integriran tudi način krožnega košenja. Tam s senzorji na rezilih zazna večji upor, kjer je trava večja in na takem območju vklopi krožnjo košenje ter se vrti v spirali.

Dimenzije

435X AWD je zaradi robustnejše zasnove nekoliko večji in težji od ostalih modelov. S 17,3 kg je skoraj 25% težji od drugega najtežjega modela. To pomeni, da ga je težje prenašati okrog a se na zelenici teža ne pozna. Razlog je boljša razporeditev na vsa 4 kolesa, ter pameten pogon, ki zazna zdrs in spremeni smer.

S 93x55x29 cm je navečji v družini Automower a še vedno ličen robot, ki ga ne boste pogosto opazili.

Kosilna oprema

Kosilni modul se nahaja v sprednjem delu robota. Ta ostaja enak kot pri vseh modelih serije 400. To pomeni višino reza od 30-70mm in 22cm širine. Prav tako Husqvarna ostaja pri 3 rezilih. Od lanskega leta pa lahko izbirate med navadnimi rezili z 2 rezalnima površinama ali rezili Swing, ki imajo 4 rezalne površine. Posledično so rezila bolj dolgotrajna in je potrebno manj menjav.

Programska oprema

Husqvarna je za delovanje morala razviti nov sistem, saj gre tudi za novo platformo z zgibom. Nedvomno so vnesli komponente iz prejšnjih modelov, saj le ti žanjejo uspehe na tem področju. Kot vsaka noviteta so se od začetka pojavljaje težave s 1. in tudi 2. serijo. Ti dve serije tudi nista omogočali povezave preko Wi-Fi ampak samo preko Bluetooth in s tem smo Automower lahko upravljali le s neposredne bližine. Serija 3 je prinesla povezljivost na daljavo in odpravila večino najbolj perečih napak. Serija 4, ki jo obljubljajo za konec januarja 2020 in pa serija 5 kasneje istega leta pa naj bi 435X AWD postavila ob bok ostalim modelom družine Husqvarna Automower, ki so vodilni na trgu v zanesljivosti, kakovosti in zadovoljstvu kupcev.

Nov način upravljanja

Husqvarna na novega robota namestila drugačen sistem upravljanja na samem stroju. Namesto tipkovnice je sedaj nameščen intuitiven vrteč gumb in barven zaslon. Upravljanje je s tem poenostavljeno, saj vključuje le funkcije, ki so pomembne za končnega uporabnika.

Prednosti:

-        Premagovanje velikih strmin do 35

-        Velika zmogljivost baterije in hitro polnenje

-        Pametna programska oprema in upravljanje na daljavo

Slabosti:

-        Novost na trgu – čas bo morda pokazal skrite napake

-        Precej novih delov – drago vzdrževanje

-        Cena

 

Zaključek

Robot je bil lansiran na slovenski trg v začetku sezone 2019 in je prav robotska kosilnica za strmine na trgu. Od začetka je 435X AWD še kazal nekaj porodnih napak, a te naj bi že bile odpravljenje do kosilne sezone 2020. Vse prednosti, nove fukcije in statistika kažejo, da gre za še en odličen produkt v družini Husqvarna Automower.