Ste se preselili iz stanovanja v hišo z zelenico? Ste naveličani košnje polne težav, z vašo 15 let staro kosilnico? Je vaš stroj enostavno dotrajan? Vse to in še več, vas privede do potrebe po nakupu nove vrtne kosilnice. Ob tem pa se srečate s poplavo različnih proizvajalcev, ki ponujajo na stotine modelov z različnimi funkcijami. V tem vodiču bom poskušal odgovoriti na vsa najpogostejša vprašanja s katerimi se srečujete pri izbiri, prav tako pa bom razblinil nekaj mitov, predvsem s servisnega vidika.

Motor: Bencinski, električni ali baterijski?

Večinoma še vedno zaupate predvsem bencinskim kosilnicam, a se stvari počasi spreminjajo. Res je, da je ta še vedno najbolj vsestransko uporabna in nezahtevna za uporabo. Samo natočite bencin in opravite delo. Primerne so za vse velikosti in tipe površin.

Prednosti so predvsem vsestranskost uporabe, možnost košnje velikih površin, ko natočite bencin je takoj pripravljena za uporabo, dokaj dobra zanesljivost pri izbiri kvalitetne in pravilne kosilnice.

Slabe lastnosti so drago vzdrževanje, visoka možnost okvar predvsem pri napačnem izboru, glasnost in visoke vibracije ter s tem velika obremenitev za telo. Neprimerne so tudi za košnjo večjih naklonin, saj zaradi nepravilne lege, olje ne maže motorja v zadostni meri in kosilnica lahko zariba.

Dobre izbire: Husqvarna LC 356 VPStihl RM 253 T, Honda HRG 536 VKE

 Že dolgo so na trgu tudi električne kosilnice, ki so primerne predvsem za zelo majhne površine.

Prednost je v tihem in zanesljivem delovanju, ozko širino za gosto nasajene vrtovebrez emisij in zelo nizke vibracije, možnost košnje na strmih področjih, zelo enostaven zagon. Ponavadi je privlačna cena, saj gre za najcenejšo obliko kosilnice.

Slabosti so nezmožnost košnje večjih površin, saj zaradi ozke oblike porabimo ogromno časa, prav tako moramo s sabo vleči zelo dolg kabel, na katerega moramo paziti, da ga ne presekamo. Vgrajen je tudi šibkejši motor, ki ne zmore kositi nekoliko višje in gostejše trave.

Najnovejši je baterijski pogon. V zadnjem času gre za zelo moderno varianto, predvsem v mestnih središčih razvitih držav, pa je to že edini možni način, saj zahtevajo nizek nivo hrupa. Ta vrsta kosilnic združuje najboljše obeh prejšnjih.

Prednosti so tiho delovanje, enostavna uporaba in zagon, nizke vibracije in ničelne emisije, možnost košnje na velikih strminah in prav tako na velikih področjih. Prav ste prebrali, na velikih področjih. Odvisno od modela in baterije, ter količine baterij, lahko kosite enake površine kot z bencinskimi kosilnicami.

Edina slabost je cena. Kosilnice sicer nimajo visoke cene, drage pa so baterije. Nekoliko se zadeva omili s tem, da ko že imate baterije, vam te pašejo v veliko različnih baterijskih strojev.

 Dobre izbire: Husqvarna LC 247 iXStihl RMA 235

Vrsta košnje: Pobiranje v koš, mulčenje ali izmet?

Pobiranje v koš

Pobiranje v koš je najbolj pogosta oblika košnje. Predvsem je najboljša opcija, če želite negovano zelenico in če po trati hodite bosi, saj se vam na noge ne lepijo pokošene bilke. Nekoliko slabše se ta način obnese pri košnji višje in mokre trave, saj se lahko odprtina zamaši. Pri tem načinu košnje bodite pozorni na zadnji pogon, saj se pri polni košari težišče premakne na zadnja kolesa in s tem prednja kolesa izgubljajo oprijem. Slabost je tudi, da morate odpad potem primerno odstraniti, bodisi v rjav kontejner ali še bolje na kompost. Travni odpad predstavlja zelo dober kompost, saj vsebuje veliko dušika in se hitro preobrazi.

Mulčenje

Mulčenje je primerno za košnjo nižje trave, saj v primeru višje in mokre trave motorji ne prenesejo obremenitve. Gre za sistem, ki travo seseklja na zelo majhne delce in jo zbije k tlom. V primeru večje količine odkosa pa sistem ni učinkovit. Kepe trave ostajajo na zelenici in dajejo neprivlačen videz, prav tako se lepijo na obuvalo. Ob redni košnji, vsaj enkrat tedensko, se temu izognemo, poskrbimo pa tudi za zeleno gnojenje zelenice. Redno mulčenje pa za lep izgled trate zahteva tudi zračenje zelenice, saj velike količine odpada zamašijo površino in onemogočajo zračnost travne ruše.

Stranski izmet

Izmet je najbolj primeren za košnjo višje trave, saj je kosilnica pri tem načinu najmanj obremenjena. Ponavadi se tako kosijo bolj neurejene zelenice, saj je odpad zelo viden in volumsko velik. Gre za najbolj enostaven način z najmanjšim naporom za stroj in človeka. Pri kosilnicah lahko izbirate med stranskim izmetom in zadnjim izmetom. Slednji je nekoliko slabši, saj vam odpad meče pod noge.

Nekatere boljše kosilnice nudijo tudi več ali celo vse opcije.

Pogon: Da ali ne?

Vrtne kosilnice so na voljo z pogonom ali brez. Pogon je lahko na prednja kolesa, zadnja kolesa in na vsa štiri kolesa in zelo olajša manevriranje kosilnice. Slednji je primeren predvsem za košnjo nekoliko bolj razgibanega in strmega terena, saj vam zelo olajša manevriranje in onemogoča zdrs koles. Za kosilnice brez koša je primeren tako prednji kot zadnji pogon. Za kosilnice s košem pa je najbolj primeren zadnji pogon, zaradi težišča. Slaba stran pogona je, da je to še en sistem na kosilnici, pri katerem lahko pride do okvare, pravo tako predstavlja nekoliko večjo porabo goriva.

Nekatere kosilnice imajo tudi variator hitrosti. Ta je primeren predvsem za starejše in tiste, ki ne morete hitro hoditi, saj lahko prilagodite hitrost. Večinoma so pogoni brez variatorja nastavljeni precej hitro.

Kosilnice brez pogona so primerne za majhne, nezahtevne površine, kjer ne kosite veliko časa. Porivanje kosilnice vam bo pobralo kar nekaj energije, saj so težke tudi do 40 kg in več.

 

Kolesa: Večja, manjša, profili, ležaji?

Glede velikosti poznamo v glavnem dve varianti vsa štiri kolesa enake velikosti in pa večja, pogonska kolesa zadaj. Večja kolesa so primerna za košnjo bolj neurejenih zelenic. Slabost pa je višja cena ob zamenjavi in bolj pogoste okvare, saj je ročica in s tem sila na kolo mnogo večja.

Pri obeh bodite pozorni predvsem na to, da so kolesa oležajena in ne privijačena direktno na ohišje, saj boste s tem prihranili ogromno frustracij. Neoležajena kolesa se zelo hitro zrahljajo in zelo otežujejo delo.

Profil kolesa je lahko globoko narebren in oster ter plitek in manj oster. Prvi je boljši v strmem in suhem terenu, v mokrem pa blato hitro zapolni profil in posledično še bolj drsi. Plitek profil je boljši za bolj ravne terene, pušča manj sledi na trati in ne zajema toliko blata v mokrem.

 

Širina kosišča kosilnice: Ožje ali širše?

Nekaj sem omenil že v prvi točki, širina odigra eno glavnih točk pri izbiri. Širše pa ne pomeni vedno boljše ali hitrejše. Široko kosišče je primerno za večje površine brez ovir, saj v primeru goste zasaditve pridobljeni čas z širino izgubite pri manevriranju okrog dreves in drugih ovir. Torej pri veliki, odprti površini izberite čim širšo kosilnico.

Ožje kosišče je primerno za manjše površine, saj se to ne pozna toliko na času, olajša pa tudi manevriranje, predvsem pri gosti zasaditvi. Prav tako se pozna na ceni, saj so ožje kosilnice praviloma cenejše. Tudi pri večjih površinah so na voljo ozke kosilnice, z močnimi motorji in robustno izdelavo.

 

Motor kosilnice: "Briks" in drugo

Proizvajalci na kosilnice večinoma montirajo motorje drugih znamk, ki so specializirane za motorje. Najbolj znani motorji so znamke Birggs&Stratton, v širši javnosti, pogovorno bolj znani kot "Briks" motorji. Včasih so ti motorji veljali za najboljše, danes pa se stvari spreminjajo. Zaradi optimizacije so celotno linijo manjših motorjev preselili na Kitajsko, zato so vsi motorji do serije 600, slabše izdelave, brez preverjanja kakovosti in so po kvaliteti podobni kitajskim »no name« motorjem, montiranim na kosilnicah nizkega cenovnega razreda. To so predvsem kosilnice, neuveljavljenih znamk, ki jih najdete v velikih trgovskih centrih in tudi lokalnih trgovinah.

Če želite zanesljiv motor, ki vam bo služil dolga leta, izberite uveljavljano blagovno znamko. Te so Briggs&Stratton serije 600 in višje, Kohler, Kawasaki in Honda. Predvsem motorji Honda veljajo za najboljše motorje za vrtne kosilnice. To potrjuje tudi naš servis, saj okvar na njih praktično ni. Prav tako so ti motorji, zaradi posebnega mazanja primerni za košnjo naklonov. Torej v primeru naklona nad 10%, izberite Hondin motor.

Ohišje kosilnice: Jeklo, aluminij ali plastika?

Najpogosteje najdemo jeklena ohišja, ki pa so po našem mnenju najslabša. Edina prednost je, da prihajajo iz uveljavljenih linij in so poceni za izdelavo. Problem nastane, ker je jekleno ohišje nagnjeno k rjavenju. Tako z zagotovostjo trdimo, da bo v večini primerov kosilnica romala na odpad ravno zaradi ohišja, vse ostale komponente pa bodo v redu.

Plastično ohišje je montirano na čedalje več kosilnic. Ima veliko prednosti pred jeklenim, glavna je seveda, da ne rjavi. Prav tako je ohišje lažje, veliko dlje časa ostane lepo, olajšano pa je tudi čiščenje, saj se travo oprijema manj kot pri jeklu. Sprašujete se, kaj pa lom? Danes so ohišja narejena iz visokokavostne, zelo trde plastike, ki je praktično nezlomljiva pri normalni uporabi. Pri nas še nimamo zabeleženega loma, nikar pa je ne mecite s strehe.

Aluminijasto ohišje združuje dobre lastnosti obeh prej omenjenih. Odporno je proti koroziji, je zelo lahko, se ne lomi in ohrani lep izgled tudi po mnogih letih. Skoraj vse kosilnice nad 15 let starosti, ki prihajajo k nam na servis, imajo aluminijasto ohišje. Glavna pomanjkljivost pa je seveda cena. Vrtna kosilnica z aluminijastim ohišjem, vas bo, po vsej verjetnosti, olajšala za skoraj 1000€.

 

Znamka vrtne kosilnice: Premium vs. ostali?

Premium znamke poznate vsi. Mednje štejemo tiste višjega cenovnega razreda, ki postavljajo standard za vse ostale. Pri teh gre za boljše materiale, motorje, nadzor kakovosti, urejeni delovni pogoji, razvoj, moderne funkcij… Vsi premium proizvajalci pa imajo tudi cenejše stroje, ki ne dosegajo teh standardov v celotni meri. Pri teh znamkah je pomembna tudi podpora po nakupu, saj zagotavljajo rezervne dele in servis. Mednje štejemo proizvajalce HusqvarnaStihlHonda, John Deere, Solo...

Izbor trgovca

Pomembna zadeva je tudi izbor trgovca, ki vam lahko svetuje in nudi podporo. Vprašajte se kje boste dobili boljšo storitev, v velikem trgovskem centru, kjer imajo 10 prodajalcev in 100.000 različnih artiklov ali pri specializiranem trgovcu z veliko izkušnjami in znanjem, ter stalnim izobraževanjem.

"Kitajci"

Cenejše znamke, »kitajci«, so lahko zadovoljive kvalitete, predvsem za majhne vrtove, a ne zagotavljajo servisa in rezervnih delov. Prav tako so rezultati košnje slabši, močno je skrajšana tudi življenjska doba. Z nakupom teh strojev boste kratkoročno morda prihranili kakšen evro, a zagotovo vas bodo več stali kasneje, tako denarja kot živcev. Pomislite tudi, da s tem podpirate slabo plačano delovno silo in veliko količino odpadkov, kar hitro postane vsak ceneni stroj.

Končna odločitev

-       Izberite stroj, ki bo v največjem obsegu namenjen za vaše delo

-        Ne zanašajte se na nasvete s forumov in nestrokovnih spletnih strani

-        Izberite strokovnega trgovca, ki vam bo znal svetovati in vam bo nudil podporo

-        Izogibajte se cenenih znamk

-       Vprašajte za nasvet strokovnjake

Za bolj podrobno svetovanje nam pišite na elektronski naslov: duseti.info@gmail.com ali nas pokličite na 03/ 700-11-70, z veseljem vam bomo svetovali!