Na kaj pomislite ob besedni zvezi robotska kosilnica? Če berete ta zapis, imate pojme verjetno že razčiščene. Največ ljudi pa ob tem še vedno pomisli na neko drago, brez potrebno zadevo, ki si jo lahko privoščijo le premožni in itak ne deluje. Na sejmih ljudje, ki gredo mimo še vedno v največji meri vzklikajo "O, poglej, sesalec!". No naše podjetje, robotske kosilnice prodaja in montira že 15 let. Tudi doma jih imamo, zato lahko strankam vedno povemo iz prve roke in samozavestno, kako se roboti obnesejo. V nadaljevanju bom poskušal odgovoriti na vse najpogostejše dvome in podal nekaj napotkov, iz prve roke, z več leti izkušenj.

Cena robotske kosilnice

Cena, denar, koliko me bo robotska kosilnica udarila po žepu? Sploh, če se odločite za robota Husqvarna Automower, je robotska kosilnica relativno poceni. Res je, da je potrebno odšteti nekaj denarja v začetku pri nakupu in montaži, a na dolgi rok cena ni tako visoka. Primerjajmo dejstva.

Vrtna kosilnica

Za lažji izračun bom vzel okvirne oziroma povprečne številke. Imate 1000 m2 zelenice, nekaj dreves, morda vrt. Če želite imeti lepo negovano zelenico morate, odvisno od sezone, kositi 1x do 2x na teden. Če kosite z navadno vrtno kosilnico seveda s košem, saj ne želite imeti polno trave na zelenici, porabite 2 uri vašega časa za vsako košnjo. Torej kupili ste malce boljšo kosilnico, za katero ste odšteli 500-600€.

Poleg tega, vas bo v roku 5 let v povprečju čakalo eno večje popravilo, če kosilnice ne servisirate pa vam tako ne bo zdržala več kot 7-8 let. Pa recimo, da kosilnico vozite na servis, saj ne marate konstantnih težav in želite da deluje, takrat, ko jo potrebujete. Da ne pozabim, povprečna kosilnica pokuri 1-2l goriva na uro košnje. Torej vaš začetni vložek je bil 500€, če kosilnico dokaj redno servisirate, to nanese v 10 letih še dodatnih 500€. 1000€ vas kosilnica stane brez, da sem vam pokvari ali da udarite ob trdo oviro in zvijete motorno gred. 6 mesečna sezona s košnjo 1x na teden pa nanese še 75-100€ letno za gorivo.

Torej navadna vrtna kosilnica s košem vas v desetih letih, brez da se vam karkoli pokvari stane 2000€. Je pa tu še aspekt vašega časa, kosite kar 60 ur letno! In to najboljših ur, med vikendi, ob sončnem vremenu, v vašem prostem času. To je 600 takšnih ur v desetih letih. Pomislite kaj vse bi lahko počeli med tem časom in se vprašajte, če se vam še vedno ne izplača, samo glede na prihranjen čas?

Traktorska kosilnica

Še hitra primerjava s traktorsko kosilnico za enako veliko zelenico. S traktorsko kosilnico boste sicer kosili udobneje in približno eno tretjino časa kot z navadno vrtno, a boste porabili 3x več goriva pa tudi popravila in servisi so dražji. Začetni vložek je 3000€ s servisi in gorivom okrog 7000€, zopet brez, da se vam karkoli pokvari. Porabili pa boste 20-30 vaših ur letno, torej 200-300 ur v desetih letih.

Robotska kosilnica

Robotska kosilnica Husqvarna Automower za takšno območje, torej 1000 m2 stane z montažo vred nekje 1700-1800€. Elektrika za polnjenje vas stane 2-3 evre letno. Če jo vsako leto servisirate, s čimer praktično ni okvar, vas pride servis 60€/letno torej 600€ za 10 let. Vsako sezono pa menjate še nože, ki stanejo 20€ letno. V desetih letih vas torej robotska kosilnica stane okrog 3000€. Čas, ki ji ga morate nameniti pa je približno 1h letno, za menjavo nožev in jesensko čiščenje.
Za drugačna območja je izračun seveda drugačen ampak okvirji so enaki.

Avtonomija robotske kosilnice

Avtonomija robotske kosilnice, koliko dela je še vedno potrebno vložiti? Ob nakupu Husqvarna Autmower kosilnice in profesionalni montaži, vam lahko jamčimo najvišjo stopnjo avtonomije na trgu, ob najboljšem rezultatu košnje. Obstaja jo pa še vedno luknje, ki jih morate zapolniti. Največjo težavo predstavljajo obstoječe zelenice, ki niso bile načrtovane za robota.

Velikokrat se pojavljajo prehodi, ki so preozki za košnjo in jih morate še vedno kositi ročno ali preurediti tako, da tam nimate več trate. Prav tako so velike strmine, kamor robot ne more oziroma pri vožnji v mokrem terenu, lahko uničuje zelenico. Poleg tega vam kosilnica ob mejni zanki, ovirah kot so drevesa ali robniki še vedno pušča cca 20 cm nepokošenega roba.

Zaradi teh pogojev je najbolje, da zelenico pred montažo optimalno uredite in s tem zmanjšate količino dodatnega dela. Imamo veliko primerov, ko se stranke ravno zaradi teh težav ne odločajo za robotsko kosilnico, pomislite pa na naslednje. Prej ste veliko časa porabili za ročno košnjo, sedaj pa potrebujete 10-15 min košnje s koso, da uredite robove. Še vedno je to argument, ki prepriča mnoge.

Menjava nožev

Dodatno delo predstavlja še menjava nožev. Nože je potrebno menjati, ko opazite, da so skrhani, kar se pozna predvsem na travi, ki postane svetlejša zaradi grobega reza bilke. Tisti, ki na to niste občutljivi, boste nože zamenjali enkrat, morda dvakrat letno, zamenjamo pa jih tudi na servisu ob koncu sezone. Najbolj pedantni pa jih boste menjali trikrat letno, da zagotovite kar najlepšo, temno zeleno barvo vašega travnatega tepiha. Menjava nožev vam vzame približno 5min, odvijačite tri vijake s katerimi so pritrjeni noži in privijete nove.

Čiščenje robotske kosilnice

Zadnja stvar pa je čiščenje robotske kosilnice. Pri osnovnem modelu je to nekoliko zahtevnejše, saj je potrebno odvijačiti ohišje, a je tudi manj potrebno, ker ta model obvladuje dosti majhna območja in ne kosi dolgih intervalov. Pri vseh boljših modelih je čiščenje zelo enostavno in hitro. Ročno snamete okvir in omedete ohišje. S tem podaljšate življenjsko dobo stroja. Robote temeljito očistimo tudi na letnem servisu.

Delovanje robotske kosilnice

Delovanje Husqvarne Automower opisujejo kot pašo ovc. Razvijalci naj bi opazovali čredo ovc in po naravnem sistemu razvili program košnje. Ko kosilnico pri delu opazujete prvič, se vam zdi, da ni nobenih možnosti, da bi pokosila celotno območje, sploh kompleksnih zelenic. Pojavljajo se tudi vprašanja kako kosilnica ve, da ne sme k sosedu, kako ve kje je že bila, kaj če v odročno območje ne bo prišla ipd. Ob predpostavki, da je vaša montaža narejena profesionalno, Husqvarna Automower pokosi sleherno bilko in zagotavlja naraven izgled vaše zelenice.

Omejevanje območja košnje

Območje, ki ga kosi robot se omeji z žico. Žica poteka neprekinjeno okrog vaše zelenica in se na obeh koncih spoji na polnilno postajo kosilnice. Robotska kosilnica čez žico ne more, v kolikor mu zaradi napake uspe, se takoj ustavi. Ustavi se tudi, če vam zmanjka elektrike. Žico vam seveda položimo v zemljo nekje od 2-5 cm globoko, odvisno od sestave zemlje in vlažnosti. Tako je zanka skrita pred nevarnostmi in obrabo ter vašimi očmi. Brez problema spomladi tudi zračite zelenico ali jeseni grabite listje.

Poleg omejitvene žice, položimo tudi vodilno žico, lahko tudi dve ali tri. Ta razdeli območje košnje na manjše dele in kosilnici omogoča, da dovolj hitro najde polnilno postajo, ko se izprazni. Druga funkcija vodilne žice pa je povezovanje odročnih območij. Žica robota vodi v odročno območje, kamor bi brez nje težko našel sam. V nasprotji z vsemi drugimi proizvajalci, Husqvarna Automower ne vozi po žici in s tem ne ustvarja kolesnic, ampak žico uporablja zgolj kot orientacijo.

Dodatni sistemi za košnjo

Nekateri modeli so opremljeni še z dodatnimi sistemi za zagotavljanje avtonomije. GPS kosilnica uporablja, da prepozna v katerem območju že dlje časa ni kosila. Vremenski časovnik je namenjen prepoznavanju letnega časa, tako v sušnih mesecih robot kosi manj pogosto, v času močne rasti pa pogosteje. Senzor na nožih ugotovi kje je trava močnejša in bolj gosta, na tem mestu nato kosilnica vklopi krožno košenje in dlje ostane na območju. Ultrazvočni senzorji skrbijo, da kosilnica zazna oviro preden vanjo trči in se s tem izogne konstantnim trkom. To so samo nekateri najpomembnejši, sistemov in opcij je še mnogo več.

Proizvajalci robotskih kosilnic

Proizvajalcev robotskih kosilnic je na trgu že malo morje. Glede na to katerega sem v prejšnjih točkah že večkrat omenil, pa lahko hitro ugotovite katerega vam bom priporočal. Po naših dolgoletnih izkušnjah, kot prodajalci in kot uporabniki, lahko samozavestno rečem, da je robotska kosilnica Husqvarna Automower najboljša izbira na trgu. Morda ni najcenejša a ima sigurno najboljši rezultat košnje in največjo avtonomijo. Kar me zopet pripelje do časa, ki ga porabite za vzdrževanje, frustracije ob nedelovanju, konec koncev podpore, ki jo dobite s strani prodajalca.

Automower je produkt, kjer dobite daleč največ za svoj denar. Naj naštejem samo par točk. Edina robotska kosilnica na trgu, ki na trati ne pušča kolesnic. Premaguje največje strmine in najbolj kompleksna področja od vseh kosilnic na trgu. Z nakupom dobite tehnično podporo, ki ji na trgu ni para. Reklamacije se rešujejo instantno. Skratka če želite največjo avtonomijo s popolno podporo prodajalca, izberite robotsko kosilnico Husqvarna. Zadnji stavek me vodi do naslednje točke.

Izbor prodajalca robotskih kosilnic

Izbor prodajalca je v današnjem času odvisen predvsem od cene, ki jo ta ponuja. To je v mojih očeh popolnoma skregano z logiko, sploh, ko se cene razlikujejo za nekaj evrov. Kaj pa kvaliteta svetovanja, izvedbe storitev, kasnejša podpora, prijaznost in trud osebja, hitro reševanje reklamacij, nadomestni stroji... Da ne zaidem s teme, nekaj nasvetov glede izbora prodajalca za robotsko kosilnico. Prvi nasvet je, da izberete prodajalca, ki je blizu vašega doma. To pomeni, da lahko težave odpravljate hitro, saj veste kako hitro raste trava. Naše podjetje se na klice glede težav z robotskimi kosilnicami, odzove še isti dan ali eventuelno naslednji dan. Če gre za večjo težavo vam nudimo tudi nadomestno robotsko kosilnico, da ohranjamo avtonomijo.

Izkušeni trgovci, ki se trudijo za svoje ime

Drugi nasvet je, da izberite prodajalca, ki ima izkušnje, sploh če gre za večjo zelenico ali kompleksno montažo. To vključuje ozke prehode, brežine, veliko ovir itd. Že ko hodim okrog na oglede, velikokrat ugotovim, da so stranke pridobile ponudbe že od katerega drugega trgovca. Nemalokrat neizkušeni monterji napačno svetujejo glede montaže in izbora modela kosilnice, kar privede do vaših kasnejših frustracij. Kar nekaj strank je k nam prišlo nezadovoljnih z drugimi trgovci. Menim, da je naše podjetje, ki montira in prodaja robotske kosilnice že od začetka, eno bolj kompetentnih in zanesljivih ponudnikov na trgu.

Tretji nasvet je, da izberete trgovca, ki se trudi za svoje ime. Danes je trg zasičen do kraja. Sploh pri prodaji kvalitetnih izdelkov in profesionalnih storitev je prišlo do dobesedno klanja med trgovci. Cene se spuščajo v dno, vse za pridobivanje kupcev, ki jih najbolj od vsega motivirajo popusti. In kako najlažje spustiš ceno še za nekaj evrov? S tem, da narediš večje naročilo ali znižaš kvaliteto storitve. Družinska podjetja in podjetja, ki so že dolgo na tržišču, so zvesta znamkam in so prodajala že vašim starim staršem, se sigurno bolj trudijo za svoje dobro ime. Kvalitetna storitev, iskreno svetovanje, priznanje napak, poštene cene, hitro reševanje problemov in zvestoba so glavne lastnosti, ki jih iščite pri trgovcih. Naj vaš glavni motiv ne bo prvotna cena, saj boste na koncu sigurno plačali več.

Težave robotskih kosilnic

Težave imajo vsi stroji, tudi robotske kosilnice. Da ne bom samo hvalil znamke in produkta, sledi nekaj problemov, ki se lahko pojavijo. Robotske kosilnice ne zmorejo ozkih prehodov, sploh če je ta povrh še dolg. Odvisno od modela zmorejo nekako metrski prehod, če ta ni daljši od recimo dveh metrov. Kar je ožje sploh ne gre, če pa je prehod daljši 5 metrov in več pa mora širina biti 3 metre in več, seveda govorim za optimalno delovanje brez motenj.

Drug problem so brežine. Vse robotske kosilnice na trgu zmorejo nekako do 30%-35% naklona. Automower zmore 40%-45%, najnoveši model s pogonom na vsa štiri kolesa pa do 70%. Morda se sliši veliko, a to je približno 32°. Naslednja težava je lahko voda. Vdor vode je lahko katastrofalen za delovanje. Robotsko kosilnico si lahko prestavljate kot računalnik, s kapo, ki se vozi po vaši zelenici. Husqvarna Autmower je narejen, da deluje tudi v dežju a se v močnejšem deževju prav tako priporoča izklop in umik. Drugi problemi so še sončna svetloba, ki nima ugodnega vpliva na plastiko. Prašni delci in statika lahko poškodujejo vezje. Kolesnice, ki sem jih že omenjal ne izgledajo lepo na vaši trati (ne povzroča jih le Husqvarna Automower). Poleg vsega tega pa se lahko pojavijo tudi napake v programski opremi, saj veste kako je ko vam računalnik ali telefon "zašteka".

Kraja robotske kosilnice

Kaj če mi robotsko kosilnico ukradejo? Zelo pogosto vprašanje, predvsem v urbanih območjih in bližinah cest. Spet prednjači Autmower. Prva stopnja varnosti je PIN koda, ki je edinstvena za vsako kosilnico. Ob vsakem dvigu in posegu v robota, je potrebno vnesti kodo. Če ta ni vnešena, se po nekaj sekundah sproži glasen, piskajoč alarm, ki ne utihne, dokler ni vpisana pravilna PIN koda ali ne zmanjka baterije. Druga zadeva je samo območje košnje. Vsaka kosilnica je registrirana na določeno območje. Takšne kosilnice ni mogoče uporabiti na drugem območju, razen če te ne odnesete k pooblaščenemu trgovcu, ta pa hitro ugotovi, da je kosilnica ukradena. Boljši modeli pa imajo vgrajen GPS. Tako lahko ob vsakem trenutku sledite svoji kosilnici preko aplikacije, tudi ko je ta odtujena ali na servisu.

Otroci in hišni ljubljenčki

Otroci in hišni ljubljenčki, poleg ostalih motilcev ne povzročajo težav. Automower je narejen tako, da ob najmanjšem dvigu izklopi delovanje. Sami noži pa so skriti v ohišju, tako, da je zelo težko priti z roko do njih. Če vam ali otroku vseeno uspe, so noži prosto vrtljivi in vas bodo v najslabšem primeru opraskali. Hišni ljubljenčki pa bodo hitro vzljubili svojega novega prijatelja.

Zadnje bojazni

Da odpravim še zadnje bojazni. Za robotsko kosilnico ni potrebno imeti povsem ravne zelenice, grbine, luknjice, krtine, korenine in ostale zadeve načeloma ne predstavljajo problema. Pojavlja se celo manj krtov, miši in mrčesa, saj jih elektromagnetno valovanje zanke moti. Tudi jabolka, storži in veje niso problem, le prej boste skrhali nože, zato jih raje pobirajte. Robot je zelo tih, praktično neslišen, razen ko odkosi bilko. Nekako tako kot brenči čebela. Ker vsebuje baterije in za delovanje uporablja elektriko je tudi zelo ekološki. Stalen odkos zelo majhnih delov trave skrbi za zeleno gnojenje vaše zelenice. Vseeno pa lahko brez bojazni zaradi zelenih nog, bosi hodite po vaši zeleni preprogi.

Če sem karkoli pozabil ali vas nisem prepričal, imate dodatna vprašanja in težave, nas vedno lahko pokličete in potrudili se bomo svetovati po najboljših močeh. Pokličite nas že danes, naročite svojo robotsko kosilnico in se znebite košnje za vedno!