V četrtek 20.10.2022 smo se udeležili poslovne konference Husqvarna, kjer so predstavili nove produkte in rešitve za leto 2023. Potekala je v čudovitem okolju protokolarnega posestva na Brdu pri Kranju. Po uvodnem predavanju in razkritju nekaterih novih izdelkov, so nas razdelili v tri skupine. Vsaka skupina je obiskala eno od treh postaj, kjer so nam podrobneje predstavili rešitve, lahko smo jih tudi testirali. Novih izdelkov Husqvarna nismo smeli slikati in omejeni smo tudi pri tem, kaj lahko povemo, zato je zapis brez slik in z omejenimi podatki.

1. Postaja: Komunalni kolesni stroji

Na prvi postaji smo poslušali o novih komunalnih kolesnih strojih. Torej namenjenih občinam, komunalam in podjetjem, ki se ukvarjajo z urejanjem krajine. Gre predvsem za sedežne kosilnice. Tu so predstavili novo kosilnico Husqvarna Rider. Gre za komunalni Rider serije 500 s hibridnim pogonom. Kar pa je pri njem najbolj navdušilo je upravljanje. Novi Rider Husqvarna boste lahko upravljali iz udobnega naslonjača, saj ga bo mogoče opremiti z daljinskim vodenjem. Izdelali so moderno konzolo za upravljanje prav vseh funkcij, ki so dostopne vozniku, ko je ta v sedežu. Rider ni nič več opremljen s hidravličnim dvigom kosišča ampak z električnim, kar pomeni več moči za motor. Motor samodejno polni baterijo, prav tako se baterija polni pri vožnji navzdol. Rider torej predstavlja futurističen način košnje z vsemi prednostmi Husqvarna Rider programa.

V ta segment pa zagotovo sodi tudi komunalna robotska kosilnica imenovana CEORA. Husqvarna Automower CEORA zmore pokositi od 50.000 do 75.000 kvadratnih metrov. Prav ste prebrali, mogoče še bolje razumljivo od 5 do 7,5 hektarov veliko zemljišče! Ta 70kg težka mrcina, s tremi kosilnimi glavami in ceno nekje med 25.000€ in 30.000€ lahko kosi ogromna območja letališč, golf in nogometnih igrišč, parkov ipd. Prvič so predstavili tudi sistematičen način košnje, saj veste za tiste lepe črte na npr. nogometnem igrišču. CEORA se v srednji Evropi prodaja že letos in rezultati so zavidljivi. Prvo v Sloveniji pa je možno pri delu opazovati na Brniškem letališču.

2. Postaja: Komunalni ročno vodeni stroji

Na drugi postaji so nam predstavili komunalne ročno vodene produkte. Tukaj smo prvič videli novo motorno žago, ki bo dopolnila profesionalni XP razred Husqvarna motornih žah. Gre za razred 40-kubične žage, namenjene profesionalnemu kleščenju in obrezovanju drevja. Prav tako so predstavili novo motorno koso, ki bo zapolnila spodnji razred profesionalnih motornih kos Husqvarna in je namenjena tudi zahtevnim domačim uporabnikom. Predstavili so tudi nove motorne kose v profesionalnem baterijskem razredu. Nas je najbolj navdušila funkcija podajanja nitke na sami upravljalni konzoli in največja širina košnje na trgu. Razstavljeno so imeli tudi kompletno linijo oblačil in opreme za arboriste.

3. Postaja: Stroji za domače uporabnike

Zadnja postaja, ki je za nas tudi najbolj zanimiva, je predstavila nove stroje za domače uporabnike. Tukaj so pri Husqvarni pripravili tudi največ novosti. Nas je najbolj navdušila povsem prenovljena linija robotskih kosilnic za površine od 2000 do 5000 kvadratnih metrov. Gre za čisto nov dizajn, ki nima nič skupnega z obstoječim. Funkcija, ki bo program Husqvarna Automower zopet postavila še stopničko višje od konkurence, je izbira med klasičnim delovanjem s pomočjo omejevalne žice ali brezžičnim delovanje s pomočjo tehnologije Husqvarna EPOS. Zagotovo novost, ki bo v prihodnosti standard. V segmentu robotskih kosilnic so predstavili še nov model Automower 105, ki bo nadomestil starega. Večja novost je vrtljivo zadnje kolo, ki pomeni dosti manjšo obremenitev trate in povezljivost s pametnim telefonom.

Prihaja tudi povsem prenovljena linija traktorskih sedežnih kosilnic Husqvarna. Traktorji so opremljeni z novimi motorji in futuristično zunanjostjo. Husqvarna bo tudi skrčila ponudbo teh kosilnic zgolj na nekaj modelov. Pozdravili smo tudi novost v segmentu baterijskih strojev serije 100 (za hobi uporabnike), kjer se bo baterija, kot pri profi strojih, vstavila iz strani in ne več iz vrha. To pomeni večjo zaščito pred vdorom vode in umazanije.

Novost, ki bo pomenila pravo malo revolucijo v segmentu baterijskih strojev, je povsem nova linija strojev za domačo uporabo. Glede te linije nam je bilo naročeno, da ne smemo razkriti prav ničesar. Lahko pa vam namignemo, da gre razvoj v smeri kot pri polnilcih za elektronske naprave, ki je bila pred kratkim sprejeta na področju Evropske unije.

Husqvarna je po treh letih, spet priredila poslovno konferenco v živo, kar smo vsi pozdravili, saj je na takšen način lažje spoznati stroje, se pogovoriti o prihodnosti in preučiti predstavljene novosti. Program je bil res pester in poslovni partnerji smo zraven tudi uživali na vodenem ogledu parka, ob odlični hrani in sproščenem večernem druženju z zabavnimi gosti.