Najboljša snežna freza ni najdražja, največja ali opremljena z vsemi mogočimi dodatnimi funkcijami. Najboljša snežna freza definitivno ni najcenejša. Najboljša snežna freza je tista, ki popolnoma ustreza vašim zahtevam. Torej prihaja zima in z njo sneg, ki ga je potrebno očistiti z vašega parkirišča ali dovozne poti. Kdaj je smiselno razmisliti o nakupu snežne freze in kako izbrati najbolj primerno, torej najboljšo?

Freza za sneg je definitivno najhitrejši način odstranjevanja snega. Nepogrešljiva je seveda pri čiščenj večjih parkirišč in dovoznih poti. Vsekakor pa je primerna tudi za manjše površine, kjer bi radi prihranili pri času ali pa tega enostavno nimate. Proizvajalci snežnih frez kot so Husqvarna, Honda, Solo by AL-KO in Stiga, so v svojem asortimanu definitivno pokrili prav vsakega uporabnika. Kako torej izbrati optimalno? Preverite ponudbo SNEŽNIH FREZ

  1. Tip motorja

Kot pri večini domačih strojev lahko izbirate med klasičnimi bencinskimi, električnimi in baterijskimi snežnimi frezami. Daleč največ se še vedno proda tistih z bencinskimi motorji, saj so najmočnejše, imajo največjo avtonomijo in so zaradi dolgoletne prisotnosti na trgu, precej zanesljive. Prav tako so zaenkrat edina primerna opcija za odstranjevanje snega z velikih površin.

Električne freze pridejo v manjših različicah, s čimer so bolj primerne za manjše površine. Prav tako s sabo vlečete priključni kabel in ste tako omejeni z dolžino podaljška. Nanj je potrebno tudi vedno paziti, saj se hitro skrije v sneg in je tako nevarno, da ga zajame polž. Podobno je z baterijskimi snežnimi frezami, ki sicer nimajo kabla, imajo pa krajšo avtonomijo zaradi kapacitete baterij. Prav tako so precej dražje v primerjavi z električnimi. Večji modeli baterijskih frez so dražji tudi od bencinskih.

  1. Tip površine

Manjše bencinske, predvsem pa električne in baterijske snežne freze imajo gumijaste lopatice. Kar pomeni, da ne poškodujejo površine. To pomeni, da so bolj primerne za tlakovana dvorišča. Prednost gumijastih lopatic je tudi, da sneg popolnoma odstranijo, medtem ko so železne lopatice večjih frez malenkost privzdignjene in zato pustijo tanko plast snega. Prav zaradi tega, niso tako primerne za makadamske površine.

Železne lopatice večjih frez so primerne tako za makadamske kot za asfaltne površine. Dobre tovrstne freze imajo plastične sani po katerih drsi zajemalna čeljust. To pomeni, da ne pušča risov na asfaltnih površinah. Posebej pa je potrebno paziti na makadamskih površinah, da je višina pravilno nastavljena in nam snežna freza ne zajema kamenja.

  1. Tip snega

V nekaterih regijah zapade več snega kot drugod, nekje pada bolj moker drugje bolj suh sneg. Nekje zmrzne prej kot drugod, prav tako je sneg precej odvisen od nadmorske višine. Višje ga sigurno zapade več in je bolj suh. Odstranjevanje suhega snega ne predstavlja nobenega problema za katerokoli frezo. Moker, zbit ali pomrznjen sneg pa je povsem druga zgodba.

Pri slednjem je najboljša bencinska freza z železnim polžem, prav tako je pri delu s takšnim snegom potrebno prilagoditi širino zajema snega. Torej ne zajemamo s celotno širino ampak s polovico ali še manj. Z močnejšo frezo bomo lahko seveda zajemali več naenkrat in tako hitreje končali delo.

  1. Enostopenjska ali dvostopenjska snežna freza?

Razlika je v tem, da ima enostopenjska freza samo en polž, ki hkrati zbira nov sneg in ga sproti tudi izmeče. Dvostopenjska pa ima dva polža, prvi sneg zajame in zmelje, drugi pa ga izmeče. Ugotovimo torej, da je dvostopenjska freza bolj učinkovita, hitrejša, zajema več snega in ga je sposobna izmetati dlje. Izmet se tudi veliko manj pogosto zamaši, kar je lahko pri mokrem snegu precej nadležno, ker se je potrebno ustavljati in izmet čistiti. Dvostopenjske freze so višjega cenovnega razred in so praviloma zgolj bencinske.

  1. Kolesa ali gosenice?

Poleg kolesnega pogona, obstajajo tudi snežne freze na gosenice. Te so seveda dražje, a na nekaterih terenih nepogrešljive. Gosenice ponujajo neprimerljivo boljši oprijem in so tako primerne za čiščenje površin z naklonom ali neutrjenih površin kot so makadam, trava ali gozdne poti. Praviloma so to freze višjega cenovnega razreda in z bencinskim pogonom.

  1. Dodatna oprema

Poleg standardnih funkcij, ki so potrebne za opravljanje osnovnega poslanstva snežne freze, je na voljo tudi precej dodatnih funkcij. Te so namenjene predvsem udobju. Prva je kolesni pogon. Ta je nepogrešljiv pri večji frezah, ki so težje in bi jih sicer bilo muka premikati. Na voljo pa so tudi pri nekaterih manjših modelih.

Večina snežnih frez je opremljena s komandami za nadzor naklona in smeri izmeta snega. Ker je v zimskem času tema, ko gremo v službo in prav tako popoldan, ko se iz nje vrnemo, so smiselna dodatna oprema tudi luči. Slednje sicer lahko rešimo tudi z nakupom naglavne svetilke.

Sploh pri starejših ljudeh ali ženskah je popularen elektro zagon, ki je seveda standard pri električnih in baterijskih frezah, pri bencinskih pa je sicer potreben kar konkreten poteg, saj gre za močne motorje.

Kot zadnjo bi omenili še funkcijo ogrevanega ročaja, ki je nepogrešljiv pri daljšem čiščenju večjih površin, ko lahko precej zazebe v roke.

Za dodatno opremo se odločajte pametno, saj lahko po nepotrebnem povišajo ceno, pri pretiranem varčevanju pa lahko trpi vaš čas in telo.

  1. Snežna freza kot priključek

Freza za odmetavanje snega je lahko samostojen stroj, če pa ste lastnik sedežne ali gorske kosilnice pa jo lahko uporabite tudi kot priključek. Predvsem so cenovno dostopnejše freze za priključitev na kultivatorje in kosilnice BCS in Ferrari. S to kombinacijo dobite res močno frezo. Na voljo pa so tudi za priključitev na višje razrede kosilnic Husqvarna Rider. Kot alternativa frezam lahko, če je prostor, izberete tudi snežno desko.

Kot pri vsakem stroju, se je potrebno pametno odločiti in pretehtati opcije, saj lahko sicer imamo nepotrebne stroške in frustracije. Glede na to, da so snežne freze stroji z nekoliko višjimi cenami se uporabniki v veliki meri odločajo za cenejše proizvajalce. Premislite še enkrat, saj bo freza za sneg, če kupite kvalitetno, enkraten nakup v vašem življenju. Sploh če izberete proizvajalca, ki ima servisno mrežo in jamči rezervne dele. Prav tako bo freza večino leta počivala nekje v garaž ali vrtni lopi, ko pa jo potrebujete, res želite da deluje. Zato izberite zanesljivega proizvajalca ter funkcije, ki jih res potrebujete in freza vam bo služila dolga leta, brez frustracij.

Več o snežnih frezah Husqvarna lahko preberete tudi na njihovi spletni strani husqvarna.si ali kontaktirate nas.